Om Mamma Språk

Lena_JKVancouver, 23 oktober 2017

Det här är jag.

Mamma Språk kallar jag mig här; annars heter jag Lena Normén-Younger. Barnen kallar mig för mamma, bästa mamman och värsta mamman, blandat om vartannat, mest beroende på om jag säger ja eller nej.

Barnen och jag lever med min man, barnens pappa, och tillsammans har vi ett rörigt, aktivt, internationellt familjeliv som ligger miltals från min egen barndom i trygga lilla Hagfors. Det är bara värderingarna som är de samma. Familjen är allt och språk och kommunikation är viktiga, eftersom de får oss att fungera tillsammans.

Sedan 1999 bor jag utomlands. Numera i Vancouver i Kanada, men med olika perioder bakom mig i Schweiz, Norge, Skottland, Nederländerna och Frankrike. Kanada är mitt favvisland hittills. Jag älskar Sverige och svensk kultur, men har hittat hem mer här på denna sidan jorden. Det kanadensiska samhällets speciella balans mellan frihet och socialt ansvar passar mig väl.

De sista sex åren har jag arbetat många hundra timmar med att skapa stöd och information om flerspråkighet genom två projekt, BUS & SMUL. Mina egna erfarenheter som utlandssvensk mamma och moster med två barn och två syskonbarn som kämpar med flera språk fick mig att inse att det behövs tjänster för oss föräldrar som sliter på utomlands med svenska som modersmål.

Många av våra utlandssvenska barn talar, lyssnar, läser eller skriver på svenska färre än ett par timmar per dag. Att utveckla språket under så lite tid varje dag kräver att man som förälder arbetar effektivt. Och lite i smyg. Barn är ju så smarta, de anar snabbt när du försöker få dem att göra något, speciellt när de inte alltid är motiverade. Svenskan kan bli till ett totalt ork med krav om att använda svenska som gemensamt språk och svenskstudier utöver den vanliga skolan, när många av dem samtidigt har tuffa scheman med sport och läxor. Tjat får dem till och med att slå bakut. Istället samarbetar de om det känns naturligt med svenska i familjen. Om detta och svenskundervisningen utomlands har jag massor om tankar som jag kommer att dela med mig av här.

Mamma Språk har hållit sitt första tysta, viskande tal. Det kommer snart flera….

Varma hälsningar,
Lena Normén-Younger

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s